Η σωστή απόσταση

by janatziveleki

Μόνο εσύ με βλέπεις ολόκληρη, του είπε.
Στεκόταν δίπλα του στην σάλα με τα έργα του Emilio Vedova στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Castello di Rivoli, μισή ώρα έξω απ’ το Τορίνο. Θα μπορούσε να είναι ένα πλάνο από ταινία του Antonioni, αλλά όχι, αυτή την φορά συνέβαινε στα αλήθεια. Δεν ήταν μια εικόνα στο μυαλό του ενός, μια ελπίδα στην σκέψη του άλλου. Βρίσκονταν μαζί στον ίδιο χώρο. Σε πραγματικό χρόνο. Εκείνος της μιλούσε για τέχνη, για τον Vedova και πως απέρριπτε κάθε είδους καθορισμένη εικόνα και σχήμα στα έργα του κι εκείνη τον άκουγε σιωπηλή. Μπορούσε πλέον να τον ακούει χωρίς να χρειάζεται να μιλάει, χωρίς να χτίζει με τις λέξεις της γέφυρες για να τον φτάσει. Ήταν ήδη εκεί. Μα δεν ήταν μόνο οι δυο τους. Ποτέ δεν ήταν μόνο οι δυο τους. Ήταν Εκείνοι και η Τέχνη. Εκείνοι και ο Πόθος. Εκείνοι και οι Απώλειες τους. Εκείνοι κι ο Φόβος. Εκείνοι κι η Απόσταση. Ήταν πάντοτε τρεις, σα να φοβόντουσαν να μείνουν οι δυο τους μόνοι. Αλλά αυτή τη φορά είχαν καταφέρει να μειώσουν την γεωγραφική απόσταση στο ελάχιστο. Και έτσι εκείνη στεκόταν τώρα λίγο αμήχανη δίπλα του, σ’ αυτή την επιβλητική αίθουσα με το δάπεδο να θυμίζει ασπρόμαυρη σκακιέρα, μπροστά στα έργα του Emilio Vedova που έμοιαζαν με αναπάντητα ερωτήματα, να τον κοιτάζει ψιθυρίζοντας, σα να ήταν η πιο απλή διαπίστωση του κόσμου, «Μόνο εσύ με βλέπεις ολόκληρη».
Πέντε λέξεις γέμισαν σαν νωχελικός καπνός την ατμόσφαιρα ανάμεσα τους. Αλλά για εκείνον ήταν ταυτόχρονα παράσημο και ίλιγγος. Δεν κατάλαβε ακριβώς τι σήμαινε αυτό. Αν ήταν κάλεσμα ή απειλή. Ξαφνιάστηκε. Σα να παραπατούσε προσπαθώντας να διασχίσει μια ανεμογέφυρα πάνω από έναν γκρεμό γεμάτος αμφιβολίες και μια φωνή είχε αποφασίσει πως μόνο αυτός μπορούσε να τα καταφέρει. Σα να τον είχαν επιλέξει για μια αποστολή που ούτε ο ίδιος δεν πίστευε ότι μπορούσε να φέρει εις πέρας. Και στην τελική, ήρθαμε εδώ για να δούμε λίγη τέχνη, να περάσουμε καλά, τι είναι αυτά τώρα, σκέφτηκε, θέλοντας να διώξει τον καπνό που είχαν δημιουργήσει οι λέξεις της.
Ένας Άντρας είναι ικανός να σχεδιάσει την πιο επικίνδυνη αποστολή, να οργανώσει έναν ολόκληρο στρατό πριν από μια μάχη, να τα βάλει με τα θηρία, να αντέξει κακουχίες, αλλά αν η Γυναίκα που επιθυμεί δηλώσει ανοιχτά μπροστά του την αδυναμία της προς αυτόν, τότε είναι ικανός ακόμα και να το βάλει στα πόδια.
 
 
 
Advertisements